Siemens Dijital İkiz



Kestirimci bakım gün geçtikçe işletmedeki yerini artırmaya devam ediyor. Gelişen teknoloji, yeni trend Artırılmış Gerçekliği de kestirimci bakıma dahil ediyor. Gözlüğü taktığınızda karşınıza bir makineyle ilgili görmek istediğiniz her şeyin çıktığını hayal etmek oldukça zevkli ve heyecan verici.
Endüstri 4.0 terimini ortaya atan Siemens bu konuda da sektörün trendini yukarı çekmeyi başarmış. Dijital İkiz adını verdikleri proje ile ilgili makinelerin sanal ortamda birebir aynısını oluşturuyorlar. Çeşitli kestirimci bakım algoritmalarıyla incelenen veriler sonucu, arızaya yaklaşan parçalar, artırılmış gerçeklikle gözlüğünüze yansıtılıyor. Siemens’ in resmi sitesindeki yazıda ise sistem şu şekilde tanıtılıyor:

Siemens'teki araştırmacılar, kestirimci bakım ve onarımlarda devrim vaat eden sanal gaz türbinleri geliştiriyorlar. Dijital ikizler olarak bilinen, sanal gerçeklik gözlükleriyle görselleştirilen bu gerçekçi 3D modeller, en güncel sensör verilerine ve yapay zeka kullanımına dayanıyor.


Siemens'in son gaz türbinleri, basınç koşullarını, sıcaklıkları, bileşen stresini ve çok daha fazlasını sürekli olarak kaydeden 500'den fazla sensör içerir. Elde edilen veriler yazılım tarafından değerlendirilerek, türbin operatörlerinin operasyon için hayati önem taşıyan parametreleri kolayca takip etmelerine yardımcı olacak bilgiler üretilir.
Ancak bu, sensör verilerinin tek yararı değildir. Mühendisler, sistemi uzaktan izlemek ve bakım sorunlarını erken çözmek için bir türbinin dijital bir kopyası (sanal dünyada bir kopya) oluşturabilmişlerdir.

Sensör verilerini kullanarak, bir gaz türbininin (Güç ve Gaz Bölümü tarafından sağlanan) bir 3D modelini ve bunların kontrol merkezleri ve bakım çalışmaları hakkındaki derinlemesine bilgisini kullanarak, Siemens araştırmacıları artık karmaşık makinelerin uzaktan bakımının gerçekleşebileceğini gösterebilmişlerdir. 

İşte Siemens gaz türbinlerinin sanal görüntüsü;



Sanal gerçeklik gözlükleri kullandıktan sonra, araştırmacılar bir türbinin sanal ikizini barındıran sanal bir salona adım atıyorlar. Orada, bir bilgi işlem bulutunun sağladığı sensör verileri, yanma sıcaklığı ve dönme hızı hakkında bilgi dahil olmak üzere, türbinin çalışma durumunu, toplu olarak çok boyutlu bir bilgi kompleksini oluşturuyor. “Verilerle çeşitli denemeler yaparak başladık. Buradaki zorluk, tüm sensör değerlerini anlaşılması kolay bir şekilde göstermekti.” diye açıklıyor sanal gerçeklik ortamının geliştirilmesinden sorumlu olan Jan-Philipp Fahlbusch.


Bu çabada, araştırmacılar dijital alanların neredeyse her şekilde kullanabilmesinden faydalandı. Mekanların sanal yapısı nedeniyle, örneğin makine iç kısımlarına nüfuz etmek veya değişen sıcaklıkları veya hızları göstermek adına bileşenlerin renklerini değiştirmek için bir çeşit “X ışını görüşü” kullanmak mümkündür.
Bu da Siemens'in bir türbinin mevcut operasyonunu simüle etmesini ve kolay erişilemeyen diğer verileri betimlemek için yapay zeka programlarını kullanmasını sağladı. Örnekler, bir bileşenin beklenen yıpranmasını ve aşınmasını göstermek için renk kullanımını içerir, böylece hızlı bakım önlemleri gereksiz arıza sürelerini önleyebilir.


Gerçek zamanlı türbin, sensör verileriyle beslenen bir simülasyon bulutun içine yerleştirilirse, bakım mühendisleri problemli durumları birlikte çözmek için dünyadaki herhangi bir yerden dijital alana girebilir ve böylece Siemens'in portföyüne yeni fırsatlar açabilirler.

Gelecek çok heyecan verici. Umarım bir gün geleceğe yön veren insanlar bizden çıkacaktır.

İlgilenenler için kaynak: https://www.siemens.com/innovation/en/home/pictures-of-the-future/digitalization-and-software/simulation-and-virtual-reality-simulations-gas-turbines.html


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.