Anadolu Rock



Anadolu Rock, türkü ile rock müziğin birleşimi... Ne varsa eskilerde var dedirten birçok eser bırakmışlar bizlere. 1960’ lı yıllardan sonra meyvelerini vermeye başlayan bu akım, birden çok efsane yaratmış. Aklıma ilk gelenler ise, Erkin Koray, Cem Karaca, Moğollar, 3 Hürel ve Mavi Işıklar

Anadolu Rock’ ı bana sevdiren şey ise o dönemin yaşattığı acıları, mutlulukları bize harika aktarmalarının yanındaki müzik. Şarkıları dinlediğinizde, sözlerinde derin anlamlar bulurken bas gitar ve davul melodilerinde kendinizden geçip çok farklı modlara girebiliyorsunuz. Batılı ezgilerin bu amaçla kullanılması o dönem nasıl karşılandı bilmiyorum ancak geriye böyle bir Saykodelik müzik bıraktığı gerçeği yadsınamaz. Ve o tarihlerden günümüze yeniden baktığımızda kültürel zenginliğimizin bu denli yüksek olduğunu bilmek insanı ayrıca mutlu ediyor.




Bu müzik o dönem birçok yabancı gruplara da ilham olmuş. Hatta The Rolling Stones’ un ünlü “Paint it Black” şarkısının Erkin Koray’ ın “Bir Eylül Akşamı” şarkısından esinlendiğini söylenmektedir. Hal böyle olunca son zamanlarda yabancıların bizden daha çok kıymetini bildiği bir müzik türü olarak karşımıza çıkıyor Anadolu Rock. Bunu bize en son gösteren ise Yüzüklerin Efendisi’nin ünlü yıldızı Elijiah Wood’ un bir Selda Bağcan hayranı olarak karşımıza çıkması.


Peki ben Anadolu Rock ile nasıl tanıştım? Aslında hepiniz gibi isimlerinden, arkasında emeği geçenlerden haberim olmadan birçok dinlemişliğim vardı. Ancak bir gün karşıma bir Youtube kanalı çıktı. “Anadolu Rock Revival Project”

Kanal, çok bilindik eserlerin yanında unutulmaya yüz tutmuş birçok eseri de harika illüstrasyonlarla bizlerle buluşturuyor. Şarkıların güzelliğinin yanında çizimlere de hayran olacağınızı şimdiden söyleyebilirim. 

Ayrıca her bir şarkı için açıklama kısmında yazar ve eser hakkında Türkçe, İngilizce ve diğer dillerde bilgiler vermesi, şarkıların İngilizce altyazı desteğiyle izleyiciye sunulması ekibin vizyonunun Anadolu Rock’ ı her yönüyle dünyaya tanıtmak olduğunu gösteriyor. Başarılı olduklarını söyleyebilirim çünkü alttaki yorumlara baktığınızda dünyanın pek çok yerinden müziğimize övgüler dizildiğinin göreceksiniz. 

Keşfetmekten çok mutlu olduğum bu kanalın daha güzel başarılara imza atmasını ve vizyonunu başarıyla tamamlamasını canı gönülden istiyorum. Youtube' a açılmış en iyi Türk kanallarından birisi kesinlikle.

Dinleyince o kadar güzel şarkıların olduğunu görüyorsunuz ki ilk keşfettiğimde hangilerinin favorim olduğuna karar vermekte çok zorlanmıştım. İşte favorilerimden birkaçı;

Erkin Koray - Bir Eylül Akşamı

Fikret Kızılok - Leylim Leylim

3 Hürel - Sevenler Ağlarmış

L.S.D. Orkestrası - Neye Geldim Dünyaya

Zafer Dilek - Yekte

Ersen ve Dadaşlar - Bir Ayrılık Bir Yoksulluk Bir Ölüm

Selçuk Alagöz - Malabadi Köprüsü

Tülay German - Burçak Tarlası

Moğollar - Alageyik Destanı

Cem Karaca & Dervişan - Tamirci Çırağı

Selda Bağcan - Yaz Gazeteci Yaz

3 Hürel - Ve Ölüm

Alpay - Seni Dileniyorum

Erkin Koray - Karlı Dağlar

Hepinize iyi dinlemeler, umarım siz de seveceksiniz.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.