Doktor Ox' un Deneyi



Bu yazıda ele aldığım kitap Jules Verne’den Doktor Ox’ un Deneyi. Şahsi olarak bir oturuşta bitirmelik küçük hikayeleri çok seviyorum. Kitapla tanışmam da zevkimi dikkate alarak bu güzel kitabı bana hediye eden arkadaşım sayesinde oldu. Kitabı bitirmemin ardından, sizlerde Doktor Ox’u okuma hevesi yaratacak bir şeyler yazmak istedim.

Kitaptan önce yazarı Jules Verne hakkında bir şeyler yazmak istiyorum. Çağının çok çok ötesinde, hayal gücü dünyanın en yüksek insanlarından biri olarak görüyorum kendisini. Ortaya koyduğu eserleri o kadar uçuk ki geleceğe yön vermeyi başarabilmiş bir yazar kendisi. Umarım bir gün diğer eserlerini de buraya yazma fırsatım olur. Jules Verne bu kitabında ise iyilik ve kötülük üzerinden bir hiciv ortaya koymuş. İşte spoiler vermeden kitabın detayları şu şekilde.



İyilik ve kötülük… Evrenin en temel zıtlığı. Kitap tam da bu noktaya değiniyor ve diyor ki aklından hiç kötülük geçmeyen bir insan nasıl kötü birine dönüşür? Hikaye hayali bir kasaba olan Quiquendone’ de geçiyor. Bu kasabanın özelliği ise yıllardır burada bir suç işlenmemiş olması. Bırakın suçu bir kavga bile çıkmamış, kimse kimseye sesini yükseltmemiş, herkes oldukça sakin ve sevecen. Quiquendone sakinleri adeta tarihin en barışçıl insanları. Aşırı sakinlik ise onları hiç insiyatif almayan, çoşkulu sevinmeyen, duygu belirtisi göstermeyen bir topluluk haline getirmiş. Ta ki kasabaya Doktor Ox gelene kadar.

Bir bilim insanı olan Doktor Ox, kasabaya ücretsiz deney yapmak için geliyor. Peki bu deneyin arkasında ne var? Bu oldukça sakin kasabaya, biraz duygu aşılama, durgunluktan kaosa geçirme ve iyilikten kötülük yaratma. İnsanları deneyiyle zehirleyen Doktor Ox adeta yeni bir toplum yaratıyor. Zira bilim vicdansız kişilerin elinde tehlikeli olabilir vurgusu yapıyor kitap. 



İçerisinde birçok zıtlık, duygu değişimi ve karakter gelişimini barındıran Doktor Ox’ un Deneyi bilim-kurgu tarzında toplam 90 sayfadan oluşuyor. Her bölümü artan bir merakla okuyacağınız kitapta zamanın nasıl geçtiğini anlamayacak ve olaylar karşısında şaşkınlıkla düşünmeye sevk edileceksiniz.

İyi okumalar, umarım siz de seveceksiniz.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.