Pennywise İle Uçmak İster Misin?



Palyaçolardan korkar mısınız? Cevabınız evetse bunun sebeplerinden biri bu kitap olabilir. “O

Bu yazıda sizleri, gerilim kitaplarının efsane ismi Stephen King’ in bir korku başyapıtı olan “O”, orjinal ismiyle "IT", kitabıyla tanıştırmak istiyorum. Zamanının en çok satan kitaplarından olan “O”, aynı isimle sinemaya uyarlanmasının ardından bir kez daha kitapçılardaki en çok satanlar rafında kendine yer bulmaya başladı. Aslında bu, kitabın ilk sinema uyarlaması da değil. 1986 yılında basılan kitap ilk olarak 1990 yılında sinemaya uyarlandı. O dönem gençliğinin bir numaralı korku figürü olan “O”, yıllar sonra 2017 yılında yeniden beyazperdede izleyiciyle buluştu. Bu sefer 2 film şeklinde çekilen filmin 2. partı ise Eylül 2019’ da bizlerle olacak.


Heyecanınızı kaçıracak spoiler vermeden hikayenin detayları şu şekilde;

Hayali bir kasaba olan Derry’ de yüzyıllardır yer altında, kanalizasyonlarda bir varlık yaşamaktadır, “O”. Öyle ki yüzyıllar tabiri onun ömrü için çok kısa gelebilir. Zamanın başlangıcında beri orada bulunan “O”, çoğu vaktinin uyumakla geçirir. Ancak belli aralıklarla karnını doyurmak için avlanmaya çıkar. Bu zaman aralığı, dünyada 27 yıla denk gelmektedir. Avlanmaya çıktığında tercih ettiği öğün ise korkuyla dolmuş çocuklardır.

Asırlardır bu şekilde yaşayan, ardından unutulan “O”, 1958 yılında yeniden gündeme gelir.
Altı yaşındaki George, yağmurlu ve fırtınalı bir havada ağabeyi Bill’ in yaptığı kayığı yüzdürmeye çalışmaktadır. Kayık, yolun kenarındaki oluklardan ilerlerken, birden kanalizasyon ızgarasına düşerek kaybolur. Kayığını kaybeden küçük çocuk, bulmak umuduyla ızgaraya yaklaşır ve bir palyaço ona seslenir. “Kayığın burada George der ve ona kanalizasyondaki sirkten bahseder. Orası çok eğlencelidir ayrıca herkes uçabiliyordur. George bunların doğru olamayacağını bilemeyecek kadar küçük bir çocuktur ve palyaço Pennywise da çok ikna edicidir… “Sen de uçmak ister misin George? diye seslenir. George hevesle ona elini uzatır… ve kolunu kaptırır. Birkaç saat sonra küçük çocuğun yağmurluklu, kolu kopmuş cesedini bulurlar.


Bu olayın ardından George’ un abisi Bill ve arkadaşları, daha sonra kaybedenler kulübü olarak bahsedilecek, palyaço Pennywise’ ın izini bulmak için uğraşırlar. Ancak “O”, onların korkularından faydalanan ve birçok surette görünebilen esrarengiz bir yaratıktır…

İçerisinde başta korku ve gerilim olmak üzere, arkadaşlık duygularını da barındıran “O”, toplamda 448 sayfadan oluşmaktadır. Ancak sansürsüz tam sürüm olarak 1216 sayfalık versiyonu da bulunmaktadır.  Elinizden bırakamayacağınız, gerilimden dört döneceğiniz ve soluksuz okuyacağınız bir başyapıt “O”.


Filmi ise kitabını aratmayacak şekilde heyecan verici. Başrolünü Pennywise rolünde Bill Skarsgard’ ın oynadığı film, vizyona çıktığı tarihten itibaren tüm zamanların en çok izlenen korku filmi olmayı başardı. Eylül ayında gelecek 2. partı ise bu rekoru kırmaya aday gözüküyor. Biz de Pennywise gibi heyecanla bekliyoruz tabi ki.


Bu yazıdan sonra hikayeyi merak edenlere tavsiyem önce kitabı okuyup ardından filmleri izlemeleri. Şimdi başlasanız Eylül ayındaki devam filmine rahatlıkla yetişirsiniz. Hepinize iyi okumalar ve iyi seyirler, umarım siz de seveceksiniz.

4 yorum:

  1. Ben ilk okuduğumda o kadar etkisi altında kalmıştım ki anlatamam. Paranoyak oluyorsun. 😅😂

    YanıtlaSil
  2. Oldukça ayrıntılı ve güzel bir yazı olmuş. Dediğim gib benim beklentim biraz daha fazlaydı sanırım. O yüzden pek de korku filmi havasına giremedim bu filmde ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film için evet, ama kitap çok gerilimli ve korkunçtu

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.