Predix: Endüstriyel İnternetin İşletim Sistemi



Kestirimci bakım gün geçtikçe işletmelerdeki yerini artırmaya devam ediyor. Gelişen teknoloji, yeni trendlerden büyük veriyi de kestirimci bakıma dahil ediyor. Nispeten yeni sayılan çalışmalardan biri de ünlü teknoloji şirketi General Electric tarafından bizlere sunuluyor. Bir işletmenin her yönüyle buluta taşınmasını hedefleyen sistem Endüstriyel İnternetin İşletim Sistemi olarak nitelendiriliyor. İşte bu heyecan verici çalışmanın detaylarını sizler için yazmak istedim.

GE’nin binden fazla bilim insanı ve mühendisinin geliştirdiği teknolojik çözümlerin son halkası, Predix Cloud platformu oldu. 2016 Şubat ayında tam anlamıyla faaliyete geçen Predix, dünyanın ilk endüstriyel internet platformu konumunda. Bu platform üreticilere üretim araçlarının her türlü verisini toplama, bulut bilgisayarlarda saklama, bu verileri analiz etme ve yenilikçi çözümler geliştirme imkânı sunuyor. Predix, nesnelerin interneti (IoT) platformundan güç alıyor. Üretim alanında Predix, prosesin her adımını otomatik olarak yakalamak ve karmaşık ekipmanın her parçasını izlemek için sensörleri kullanabilmektedir. Bu verilerle Predix, derin öğrenme yetenekleriyle potansiyel problemleri ve olası çözümleri tespit edebiliyor. Predix, endüstriyel makinelerden gelen verilerin toplanması ve analiz edilmesi için gerekli olan en kapsamlı yazılımlar arasında yer alıyor ve akıllı fabrika uygulamalarından, M2M (makineler arası iletişim) süreçlerine kadar birçok alanda kullanılabilmesiyle üretim verimliliği için devrim yaratıyor. General Electric, sistemi geliştirmek için yaklaşık 1 milyar dolar harcadı ve 2020'ye kadar GE, Predix'in günde bir milyon terabayt veri işlemesini bekliyor.



GE’nin yazılım mühendisleri Predix platformunda, havacılık, enerji, demiryolu taşımacılığı ve sağlık alanına yönelik yüzlerce yazılım üretti ve üretmeye devam ediyor. Ancak platform bu sektörlerle sınırlı değil. Predix platformunu kullananlar, GE’nin güvenli veri transferi ve bulut depolama sistemlerini kullandıktan sonra büyük veri analizlerini yapabilen veya bu analiz sonuçlarına erişimi kolaylaştıran uygulamalar geliştirebiliyor. Bu açıdan bakıldığında Predix Cloud, “Endüstriyel İnternetin Android veya iOS işletim sistemi” işlevini üstleniyor. Endüstriyel internet uygulamaları pazarı henüz emekleme aşamasında. Ancak bu pazar büyük gelecek vaat ediyor. Tahminlere göre 2020 yılında 50 milyar makine endüstriyel internetle birbirine bağlı olacak. GE’nin “Sanayinin Zamanı” raporuna göre, endüstriyel internet uygulama pazarının 2025’te tüketici internetinin iki misline ulaşması bekleniyor. Sadece önümüzdeki sene 20 bin yazılımcının Predix üzerinde uygulama geliştirmesi öngörülüyor.


Predix Cloud ile Neler Yapılabilir?


Bir petrol rafinerisinin, bir enerji santralinin, bir otomotiv ya da beyaz eşya fabrikasının veya bir doğalgaz boru hattının “Dijital İkizi” çıkarılabilir.

·         Dijital ikizden tüm süreçler gerçek zamanlı olarak takip edilebilir.
·         Üretim süreçlerindeki muhtemel arızalar, “henüz oluşmadan” tahmin edilip müdahale edilebilir.
·         Üretim süreçleri tedarikçilerden, çevreden ve müşterilerden gelen veriye dayanarak gerçek zamanlı olarak optimize edilebilir.

Predix, kullanıcılara değer zincirlerine hâkim olma konusunda büyük fırsatlar sunarken, dünyada “Endüstri 4.0”, “Akıllı fabrika”, “4. Sanayi Devrimi” gibi çeşitli adlarla anılan endüstride dijital dönüşümün eksik halkası olan standartlaşma yönünde önemli bir teklif olarak ortaya çıkıyor. Endüstriyel İnternet uygulamaları, 3 boyutlu yazıcılar, robotlar, bulut bilgisayarlar, büyük veri ve gelişmiş yapay zekânın yön verdiği bu yeni üretim biçimine geçiş konusunda devletler, sanayi birlikleri ve diğer inisiyatifler büyük çaba sarf ediyor.
Gelecek çok heyecan verici. Umarım bir gün geleceğe yön veren insanlar bizden çıkacaktır.

Kaynak: https://geturkiyeblog.com/predix-bulutlarin-uzerinde-uretim

1 yorum:

  1. Konuya uzak olanların dahi anlayabileceği özet ve güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler Taha Akkurt, seni seviyoruz :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.