Altın Gün


1970’ lerin efsane saykodelik Türk müziklerini dünyaya tanıtan bu grubu duymuş muydunuz? Kendileri Avrupa başta olmak üzere bir hayli meşhurlar. Söyledikleri şarkılar ise bizim unutmaya başladığımız Anadolu türkülerimiz. Grubun kuruluş hikayesini de duyunca aslında geçmiş kültürel zenginliğimizin nasıl kıymetini bilmediğimizi anlayacaksınız.


AnadoluRock yazımda, müziğimize yabancıların bizden daha çok kıymet verdiğini yazmıştım. Hollandalı psychedelic rock temsilcisi Jacco Gardner ve Jasper Verhulst, konser vesilesiyle Türkiye'de bulunduğu sırada bir hayli etkileniyor Türk saykodelik rock'ından. Araştırdıkça, yeni şarkılar buldukça iyice sarıyorlar tabi bizim müziğe. Yanlarına birkaç müzisyen toplayıp bir ekip kuruyorlar ancak bilin bakalım ne eksik. Bizim şarkılarımızı söyleyecek Türk bir vokal. O aşamada Jasper Verhulst arayışa geçiyor ve Facebook’ da ilan açıyor. Ve bu güzel şarkıları yorumlayacak 2 Türk solist bulunuyor. Merve Daşdemir ve Erdinç Ecevit Yıldız. İkili daha önceden tanışmıyor ancak bu vesileyle bir araya gelip harika iş çıkarıyorlar ortaya.



Grubun ismini bile Jasper belirliyor. Merve Daşdemir bir röportajında olayı şöyle anlatıyor. “Projenin ismini bulan da Jasper. Google Translate’e “gold day” yazmış ve Türkçeye çevirmiş. Bana ilk “Bu isim olur mu?” diye sorduğunda ben, bizdeki “altın günü” konseptini biliyor sandım, meğer bilmiyormuş. Komik bir tesadüf oldu ve böylece Altın Gün isminde karar kıldık."


Grup şu anda Avrupa’daki festivallerin aranan grubu haline gelmiş durumda. Repertuvarları birçoğumuzun aşina olduğu Goca Dünya, Halkalı Şeker, Tatlı Dile Güler Yüze gibi şarkıları içeriyor. Saz ve darbuka gibi çalgılarımızı da olaya dahil edince öz mü öz Anadolu türküleri Avrupalıları doyasıya eğlendiriyor. Grubun On ve Gece isimli iki albümü bulunmakta. Zamanla Türkiye’de de popülerliğini gün geçtikçe artırıyor Altın Gün. 



Benim Altın Gün’le tanışmam Youtube’daki KEXP performanslarıma denk gelmemle başladı. KEXP dünyaca ünlü grupların eserlerini sergilediği Youtube platformu. 1 Milyonu geçen izlenme ile tanınırlığını artıran Altın Gün, yorumlardan da anlayacağını üzere dünyaya Türk müziğini sevdirmekte başarılı olmuş gibi gözüküyor. Anca böyle bir fikrin temelinde Hollandalı birkaç müzisyenin olması da işin ilginç bir yanı. 



Dinlemek isteyenler için Altın Gün KEXP performansının linkini aşağıya bırakıyorum. Benim Altın Gün şarkılarından en sevdiklerim ise şu şekilde,

* Goca Dünya

* Süpürgesi Yoncadan

* Kaymakamın Kızları

* Cemalim

* Tatlı Dile


İyi dinlemeler, umarım siz de seveceksiniz.










1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.