Kurtlar Vadisi İlk 97 Bölüm



Kimilerine göre Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi dizisi, kimilerine göre insanları mafyalığa özendiren bir saçmalık. Öyle ya da böyle, 2003 yılında yayın hayatına başlayan ve yayınlandığı 4 sezon ve 97 bölüm boyunca gündemi belirlemiş bir yapımdır Kurtlar Vadisi. 29 Aralık 2005 tarihinde final yapan dizi, 3 sezon Show TV’de ve bir sezon Kanal D’ de yayınlanmıştır. Dizinin sloganı ise gayet açık ve net, “Bu bir mafya dizisidir”. İşte bugünlerde yeniden gündeme gelen Kurtlar Vadisi ilk 97 bölüm incelemesi…


Derin devlet, örgüt ve tarikat gibi konuları ele alan, cesur senaryosuyla dönemin siyasi politikalarını eleştiren, içinde ayrıca Elif ve Polat gibi büyük bir aşkı barındıran bir dizi Kurtlar Vadisi. Yayınlandığı perşembe günü sokaklardaki insan sayısının azaldığı, evde takım elbiseyle izlenildiği, ertesi gün dışarıya mafya havasında çıkıldığı ve dizi karakterlerine aşırı saygı duyulduğu bir yapım. Bu kadar sevilen bir dizinin konusu ise şu şekilde:

Yurtdışında KGT adına birçok başarılı operasyonda bulunan Ali Candan; en son Kosova'da iken emrinde olduğu Aslan Akbey tarafından ülkeye çağırılarak kendisine zorlu ve kritik bir göreve atanır, Kurtlar Vadisi Operasyonu. Bu görevdeki amaç, mafyanın en tepesindeki güç olan ve Mehmet Karahanlı'nın baron olduğu Kurtlar Konseyi'nin çökertilmesidir. Kurtlar Konseyi çok güçlüdür. Öyle ki konsey, Türkiye'nin yıllık milli gelirinin yarısı kadar bir paraya hükmetmektedir.


Ali Candan; kendisine verilen bu zor görev için tüm sevdikleriyle vedalaştıktan sonra bir trafik kazasında öldü olarak gösterilir ve ameliyatla yeni bir yüze kavuşur. Yeni kimlik olarak da kendisine Polat Alemdar kimliği verilir. Polat Alemdar, eski kabadayı Duran Emmi' nin yeğeni olarak mafya alemine girer ve hikaye başlar.


Konseyden Süleyman Çakır ile can dostu olan Polat'ın başarıları, Kurtlar Konseyi'nin dikkatini çeker ve başta Mehmet Karahanlı olmak üzere Laz Ziya, Kılıç, Testere Necmi gibi konseyin üyeleriyle tanışarak, zamanla Çakır gibi konseye hizmet eder olur.


Sonraları yükselerek konseyin baronu da olacaktır. Tabi bu uğurda Süleyman Çakır, Aslan Bey ve Elif gibi birçok sevdiğini de yitirmiştir. Üçüncü sezonda konsey, iç çekişmelerle çöker ve yıkılır. Polat Alemdar adına görev başarıyla tamamlanmıştır. Daha sonra Polat, Los Angeles'a giderek Dünya Baronu Amon ile bir anlaşma yapar ve dizi sona erer.

Dizi bu süreçten sonra yayın hayatına Kurtlar Vadisi Pusu olarak devam etmiş ve Kurtlar Vadisi Irak, Kurtlar Vadisi Filistin, Kurtlar Vadisi Gladio, Kurtlar Vadisi Vatan filmleriyle sinemada da başarılı olmuştur. Ancak Kurtlar Vadisi Pusu ismiyle beraber yenilenen dizi, çoğu insana göre hiçbir zaman gerçek Kurtlar Vadisi olan ilk 97 bölüm tadını vermemiştir.


Dönemin en iyi oyuncularından oluşan bir kadroya sahip dizide, oyunculuklarıyla her bir karakterin de ayrı hayran kitlesi oluşmuş ve geriye Polat Alemdar, Memati, Abdülhey, Elif ve Süleyman Çakır gibi sevenler için efsane isimler bırakmıştır. Çakır’ ın ölüm yıldönümünde yapılan mevlütler ise herkesin malumu. Dizi kendisine, tüm bölümleri tekrar tekrar izleyen, her bir repliği bile ezberleyen sağlam bir izleyici kitlesi yaratmayı başarabilmiştir. 

Sonuç olarak, tüm eleştirilere rağmen iyisiyle kötüsüyle Türkiye’ de bir Kurtlar Vadisi gerçeği yadsınamaz.

2 yorum:

  1. Kardeşim teman çok güzel. Kalemin iyi, belli. Eğer ısrarcı olursan eminim çok iyi yerlere geleceksin.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.