Dört Yapraklı Yonca = Şans



İnsanoğlu olarak bir şeylere anlam yüklemeyi çok seviyoruz. Tabi bu anlamlar durduk yere ortaya çıkmıyor. Hepsinin geçmişten gelen bir hikayesi var. Mitolojiler, efsaneler, çok güçlü semboller yaratabiliyor. Bunlardan birisi de dört yapraklı yonca. Genellikle dört yapraklı yoncayı şans ile ilişkilendiririz. Bunun sebebi belki de doğada çok az bulunmasından dolayıdır. Ama her sembolde olduğu gibi dört yapraklı yoncanın da geçmişten gelen bir hikayesi var.

Birden çok efsane var aslında. Bunların ilki insanlığın temelinden geliyor. Dört yapraklı yoncanın şans getirdiği iddiası, Hristiyanlık inanışında Cennet Bahçesi'ndeki Havva, bahçede bulduğu dört yapraklı bir yoncayı şans getirmesi için yanında taşıdığına inanılmasından geliyor.

Dört yapraklı yoncanın, aslında bir İrlanda efsanesi olduğu ve Galler'de yaşayan Keltler' in hikayelerinde rastlandığı söyleniyor. Bu toplumda Druid adı verilen bir grup, Güneş’e tapıyor ve ayinlerini yılda birkaç kez, Galler’in sık meşe ormanlarında toplanarak yapıyorlarmış. Ayinlerinde insanları kurban eden bu insanlar, dini bakımdan kurban edilen kişinin ruhunun bozuk ahlaklı olduğuna ve ölümden sonra yeni doğacak bir bebeğe geçtiğine inanıyorlarmış. Dört yapraklı yoncanın ise kişiye çevresindeki bozuk ahlaklı ruhları, şeytanı ve cinleri görme yeteneği verdiğine, yoncanın sihirli gücü sayesinde şeytanın kovulabildiğine inanıyorlarmış. Bu nedenle insanları kurban etmeden önce yerlerde dört yapraklı yoncaları ararlarmış. Yani inanışın kökeninde dört yapraklı yoncanın uğurundan çok, kötü ruhlara karşı olan sihirli gücü yer almakta.

Hali hazırda İrlanda’daki St. Patrick gününde bol bol dört yapraklı yonca teması görmek mümkündür.

Her şeyin ötesinde dört yapraklı yoncalar aslında kalıtsal bir bozukluk sonucu ortaya çıkan bir tür. Doğada bulunmaları çok zor olmasından dolayı, bulunduğunda insanlara şanslı olduğunu hissettirmiş olacak ki böyle bir anlam yüklenildiğini düşünüyorum. Yapraklarının da kalp şeklinde olmasıyla birlikte insanlık için ayrı bir yer tutmuş. Her bir yaprağının anlamı olduğunu söyleniyor ve şu şekilde; Şans, İnanç, Umut ve Aşk.



Umarım bir gün herkes, kalabalığın ve sıradanlığın içerisinde kendisine şans getiren, ona sonuna kadar inandığı ve birlikte geleceğe umutla baktığı dört yapraklı yoncasını bulur. Bulduğu zaman ona aşkla bağlanır ve hep yanında tutmak için her şeyi yapar. Buna herkesin ihtiyacı var.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.