Lorem İpsum Dolor Sit Amet

Temmuz 09, 2019


Lorem ipsum dolor sit amet… Hiç bu şekilde devam eden bir yazıyla karşılaştınız mı? Örneğin MS Office Word yardımında ya da hazır temalara veya kartvizit örneklerine bakarken. Ben birkaç kez karşılaştım ve ne anlama geldiğini merak ettim. Latince terimlere benzeyen bu yazının aslında hiçbir anlamı yok. İşte hikayesi şu şekilde;

Lorem Ipsum en basit haliyle yapılan yazılı çalışmalarda yazının nasıl görüneceğini anlayabilmemiz için kullandığımız taslak bir metindir. Reklamcılık dilinde mıgırca olarak da geçer. Tasarım çalışmalarında metnin henüz hazır olmadığı için yazılmadığı yerlerde kullanılır. Tarihi ise baya eskilere dayanıyor.

"Before & After" dergisinin 1997'te yayımlanan bir sayısında "Lorem ipsum ..." ifadesinin, İ.Ö. 45 yılında Cicero tarafından yazılan etik teorisi ile ilgili bilimsel bir inceleme olan de Finibus Bonorum et Malorummetninde geçen bir bölümün uyarlanmasıyla elde edilen Latince bir ifade olduğu belirlenmiştir. "Lorem ipsum ..." bölümü, "Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit ..." şeklindeki metinden uyarlanmıştır ve "Acıyı seven veya onun peşinden koşan ya da arzulayan kimse yoktur, çünkü o acıdır..." olarak çevrilebilir.
1500'lü yıllarda, bir matbaacı Cicero'nun bu metnini alarak font numune kitabı oluşturmak için harflerin sıralamasını bozarak bir sayfa yapmış. O günden beri, Latince'ye benzeyen bu metin matbaacılıkta sahte bir standart metin olarak kullanılmaktadır. 

Peki neden böyle sahte bir yazıya ihtiyaç duyulmuş olabilir? Bu sorunun cevabı beynimizin işleyişinde gizli. Yinelenen bir sayfa içeriğinin okuyucunun dikkatini dağıttığı bilinen bir gerçektir. Sadece şeklin önemli olduğu bir yerde bütünlüğü korumak için konulan yazılar karar vericinin kafasını karıştırmakta ve asıl odaklanması gerektiği şeye odaklanamamasına neden olmaktadır.

Lorem Ipsum kullanmanın amacı, sürekli ‘buraya metin gelecek, buraya metin gelecek‘ yazmaya kıyasla daha dengeli bir harf dağılımı sağlayarak okunurluğu artırmasıdır. Şu anda birçok masaüstü yayıncılık paketi ve web sayfa düzenleyicisi, varsayılan mıgır metinler olarak Lorem Ipsum kullanmaktadır. Yıllar içinde, bazen kazara, bazen bilinçli olarak (örneğin mizah katılarak), çeşitli sürümleri geliştirilmiştir.



Merak edenler için yazının devamı;
Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. at vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. stet clita kasd gub rgren, no sea takimata sanctus est lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut lab ore sit et dolore magna.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.