Sol Ayağım



Christy Brown’ un otobiyografisi, Sol Ayağım… Bir kitaptan daha fazlası, bir yaşam hikayesi.

Kahramanımız, Christy Brown, 1932 yılında İrlanda’nın başkenti Dublin’ de gözlerini açmıştır. Ancak dünyaya doğuştan beyin felçli olarak gelmiştir. Doktorlar uzun süre yaşayamayacağını, yaşasa da konuşma ve hareket etme gibi işlevlerinin kullanamayacağını söylemiştir. Nitekim ikinci seçenekleri haklı çıkmış ve Christy, zihinsel ve fiziksel engelli olarak hayatına devam etmiştir.


Bu süreçte en büyük yardımcısı annesidir. Annesi oğlundan bir an bile umudunu kesmeden çabalamaya devam etmiş ve günler geçtikçe bu çabalarının sonuçlarını almaya başlamıştır. Uzun süre sonra konuşabilen Christy, zamanla tekerlekli sandalye ile sosyal hayata da karışabilmiştir. Bir gün kız kardeşinin tebeşir ile ödev yapmasını izlerken içinden bir dürtü ile tebeşiri sol ayağı ile alıp bir şeyler çizmeye başlan Christy etrafındakileri şok etmeyi başarabilmiştir. Özel bir çocuğa sahip olduğunun farkında olan annesi, oğlunun üzerine düşmeye devam etmiş ve tüm alfabeyi öğretebilmiştir. Christy’nin sol ayağıyla ilk yazdığı kelime ise annedir.


Tam olarak kullanabildiği tek uzvu olan sol ayağı ile hayata tutunan Christy, kardeşine gelen yeni yıl hediyesi boyalara takılır. Onları her şeyden çok ister. Bir gün yalnız başına iken boyaları alır ve boyamaya başlar. Annesinin bu durumu görmesiyle hayatında yeni bir kapı açılmıştır. O günden sonra sol ayağıyla daktilo kullanarak yazdığı yazılar, kitaplar ve yaptığı resimler, bu hayata kattığı en büyük eserlerdir.




Christy Brown’ un 1954 yılında kendi hayatını anlattığı Sol Ayağım kitabını okurken duygulanmamak elde değil. Konuşma ve hareket etme yetkinliğinden mahrum bir insanın iç yaşantısında neler hissettiğini bizlere çok iyi aktarabilmiştir. Yazar kitabında pek çok kez annesine teşekkür etmiştir. Başta annesi ve ona inanan, yardım eden herkes sayesinde hayata tutunabilmiş, sadece sol ayağıyla bizlere azmin gücünün göstermiştir. Toplam 16 bölüm ve 190 sayfadan oluşan Sol Ayağım kitabı, hayata bakış açınızı değiştirebilecek türde bir eser.


Bu yazının vesilesiyle, özel çocuklarının hayatı için kendi hayatından feragat eden, onlardan hiçbir zaman umudu kesmeyen ancak birçok zorluk yaşayan tüm fedakar anne ve babalara selam olsun.

İyi okumalar, umarım siz de seveceksiniz.

2 yorum:

  1. ilkokul zamanımda okuyup okurken çok fazla ağladığım bir kitaptı. Yazınızı görünce o anlarımı ve kitabın beni ne kadar etkilediğini hatırladım. Çok güzel kitap gerçekten :')

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.