Fringe

Temmuz 09, 2019


Aramızda illaki dizi önerileri bekleyen birileri vardır. Hele ki Bilim-Kurgu tarzına ilgi duyanlar için bir numaralı önerim Fringe. Her bölüm sonunda ağzınızın açık kaldığı anlar yaşayabilirsiniz. Olay örgüsüyle sizi baştan sona bırakmayacak esrarengiz bir konuya sahip. Sizin için spoiler vermeden şu şekilde tanıtmak istiyorum.

2008 yapımı olan Fringe toplam 5 sezon ve 100 bölümden oluşuyor. Dizinin yapımcısı, meşhur Lost dizisinin yapımcılarında JJ Abrams. Dizinin başrollerini ise Olivia Dunham rolünde Anna Torv, Peter Bishop rolünde Joshua Jackson ve Walter Bishop rolünde ise John Noble paylaşıyor. Her bir karakterin farklı geçmişleri ancak ortak gelecekleri olması onları sırlarla dolu bölümlerde bir araya getiriyor. Dizideki her rolün ayrı ayrı karakter gelişimlerini çok güzel gösteriliyor. Asla tek bir favori karakter seçemiyorsunuz, hepsi sizde ayrı bir tatlılık ve ilgi çekicilik uyandırıyor.


Fringe genel olarak dünya üzerinde açıklanamayan sıra dışı olayları inceleyen ve açıklığa kavuşturmaya çalışan FBI departmanının çalışmasını konu alıyor. Departmanın ismi de diziyle aynı adı paylaşıyor. Oliva Dunham bu departmanda görevli bir ajan. Bishoplar ise geçmişi deneylerle dolu bilim insanları ve olaylara bir şekilde müdahil oluyorlar. Dizinin genel olarak işlediği konular ise, paralel evrenler, ışınlanma, zamanda yolculuk ve deneyler ile beynin gelişimi üzerine. Nerdeyse her bir bölümde ayrı konu ele alınıyor ancak sezon sonuna geldiğinizde bütünleşik şekilde kafanız karışmış oluyor.


Fringe’ in 4 sezonu 22 bölümden oluşuyor ancak son sezon 13 bölüm ile sınırlandırılmış. Sebebi ise 4. Sezona doğru düşen reytinglerin ardından dizinin final yapılmasının istenmesi. Ancak senaristler bir şekilde son sezon için onayı alıyor ve 13 bölümlük harika bir mini dizi tadında 5. Sezon sunuyorlar bizlere. (5. Sezon kesinlikle dizinin en harika sezonu benim için.)

Fringe’ in konusu kadar bölümler içerisindeki geçişleri de sırlarla dolu. Her bölümün gizli bir kelimesi mevcut. Sahneler arası geçişlerde anlık olarak karşımıza çıkan bu harfler bölüm sonunda bir anlama bürünüyor. Gizli bir kelime dememdeki sebep de bu harflerin bizim direkt anlayabileceğimiz cinsten olmaması. Hayvan figürleri başta olmak üzere değişik ve ürkütücü resimler sahne aralarında karşımıza çıkıyor. Bu figürlerin bir anlam ifade ettiğini bulan kişi ise dizinin hayranlarından birisi. Eğer bu diziye başlamak istiyorsanız aşağıdaki alfabenin bir çıktısını alıp yanınızda bulundurun. Çünkü her figür çıktığındaki anahtar kelimeyi bulma heyecanı sizi diziye daha çok bağlayacaktır.


Diziyle ilgili son olarak söyleceğim şey, bu adama dikkat edin ;)


Çoğu kişi için Fringe, izlediği en iyi bilim kurgu dizisidir. Eğer sizde bu tarzda merak uyandıracak bir dizi arıyorsanız ve hala Fringe’ den haberiniz olmamışsa hemen izlemeye ve beyninizi yakmaya başlayabilirsiniz.

Hepinize iyi seyirler, umarım siz de seveceksiniz.

5 yorum:

  1. İzlemeye yeni başladım bu dizi. Blogunuzda da görünce hemen bir bakayım dedim fikrinizi okumak için. Acayip değişik bir dizi benim için. Genelde bu tarz çok tercih etmiyorum ama bir farklılık yaparak başladım. Yazı sonundaki uyarıya da dikkat edeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabırla izlerseniz, izlediğiniz en iyi bilim kurgu dizisi olacağından şüphem yok :)

      Sil
  2. Fringe başlığını görünce elim ayağım titredi, hangi tuşlara basacağımı şaşırdım. Fringe benim için en iyi bilim kurgu dizisi değil, en iyi dizinin ta kendisidir. Karakterleri hala bile özlüyorum. Ah ya.. ne güzel diziydi. İlk sezondan sonra soluksuz izlemiştim. (Agent Dunham telaffuzu hala kulağımdadır . Ecınt danım )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ecınt danım hehehe. Keşke hafızamdan silinse de baştan sona aynı heyecanla yeniden izlesem dediğim tek dizidir Fringe

      Sil
    2. Tekrar başlanır ya ben unuttum bile çoğu sahneyi

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.