Ağaç Ev Sohbetleri #157

Ağustos 22, 2022

 


Ağaç Ev Sohbetleri'nin 157. haftasından merhaba. Deeptone tarafından organize edilen sohbetlerin bu haftaki konusunu çok uzun bir aradan sonra ben seçtim. Açıkçası önceki haftaların konularıyla çakışmaması için Kaplan Diary'nin hazırladığı şu arşiv çok işime yaradı. Kendisine Ağaç Ev Sohbetlerine bu kadar emek verdiği için teşekkür ederim. İşte bu haftanın sorusu:

 

"Sizce tarihteki en önemli buluş nedir? Keşke ilk benim aklıma gelseydi dediğiniz fikirler hangisidir? Son olarak imkan ve yeteneğiniz olsaydı şu an neyi icat etmek isterdiniz?"

 

Aslında bu sorudaki buluş kelimesini sadece teknolojik icatlar özelinde düşünmedim. Böyle olsaydı tekerlek veya elektrik yazıp soruyu cevaplandırmak en kolayı olurdu. Bunlar muhakkak çok önemli buluşlar ancak en önemlisi mi emin olamadım. Tüm buluşların temelinde bir şey olmalı sanki. Bunun için okuduğum ve araştırdığım kadarıyla baştan sonra insanlık tarihini düşündüm. Harari’nin Sapiens kitabından baya etkilendiğimi itiraf etmeliyim.


Bin yıllardır evrim geçiren insanoğlu ilk olarak kendine yaşama alanları buldu. Ardından ateşi keşfetti ve güvenli bir şekilde uyumaya başladı. Avlanmak için taşlar, mızraklar yaptı. Toprağı ekmeye başladı ve sonra yiyecek birçok şeyi oldu. Bunları saklamak ve korumak istedi. Bu sırada aç kalanlar da oldu. Kavgalar ortaya çıktı, sınırlar çekildi. Bu kavgalar savaşa dönüştü, kabileler ise krallıklara. Savaşlardan kahramanlık hikayeleri ortaya çıktı ve yazıya döküldü. Yazı olmasa bugünkü medeniyet olur muydu sanmam. Peki yazı en önemli buluş mu? Hala emin değilim. Tarihteki yolculuğa devam edersek, kralları onore etmek için taht ve taç icat edildi. Herkes bu nesnelerin gücünden etkilendi ve tahta oturup, tacı takmak istedi. Belki de en önemli buluşlar bunlardı. Ama daha sonra para bulundu ve herkes ona olabildiğince çok sahip olmak istedi. Toplum bozuldu ve yasalar icat edildi. İnsanlar belirli kurallar dahilinde yaşamaya başladı, adalet ve yargılama sistemleri bulundu. Bunlar medeniyetin temelini oluşturan çok önemli buluşlar aslında. İnsanlık giderek ilerledi, elektrik ve sanayi devrimleri yaşandı, tüm insanlığı öldürebilecek atom bombası bile bulundu. Ardından sular duruldu, gözümüz uzaya dikildi, teknolojiye önem verildi, internet denilen çok önemli bir şey bulundu. Şimdi tüm dünya iç içe ve bu iletişim sayesinde her geçen gün başka yeniliklere uyanıyoruz.


Düşününce hepsi çok önemli buluşlar ama en önemlisi sanki gözümden kaçmış gibi. Çünkü tüm bunların hepsi aslında iki insanın birbiriyle konuşmasıyla başladı. İletişim her şeyin temelinde bana göre. Bu sayede bir medeniyetin başladığını düşünüyorum. Dolayısıyla bu soruya cevabım; ilk konuşma dili tarihteki en önemli buluştur. Dillerin nasıl ortaya çıktığı ve tarihte konuşulan ilk dile ait kesin cevaplar yok. Doğadaki seslerin taklidiyle oluşması kuvvetle muhtemel. Ancak her bir olaya ve nesneye kelimeler oluşturup, bunları yan yana getirerek bir konuşma dili icat etmek bence tarihteki en önemli icat…

 

*


Sorunun ikinci kısmında ise biraz daha basit düşündüm. Keşke ilk ben bulsaydım diyeceğim şey nerdeyse herkesi mutlu eden bir buluş olmalıydı. Ve aklıma yemek yemek geldi :) Yemek yemek tüm insanları mutlu eder. Keşke ilk benim aklıma gelseydi dediğim yemek ise kesinlikle pizza. Tarihteki ilk pizzayı yapan kişi olmak isterdim. Çünkü eminim hiç kimse pizza hakkında kötü bir şey düşünmüyordur.

 

*


Peki gelelim sorunun son kısmına. Şu an eğer yapabilseydim demokrasiden daha iyi bir yönetim biçimini icat etmek isterdim. Çünkü bu sistemde toplumdaki çoğunlukla aynı fikirde değilseniz mutsuz olma şansınız çok yüksek. Bunun yerine herkesin kendi istediği şekilde yönetilmesini (ya da yönetilmemesini) sağlayan bir sistem bulmayı gerçekten isterdim. Peki bu nasıl mümkün olur? Aslında bu konudan da çok güzel bir tartışma sorusu çıkabilir. Birçok farklı fikir okumak insanın zihnini açıyor. Belki Ağaç Ev Sohbetleri’nin ilerleyen haftalarında bu konu hakkında konuşabiliriz.

26 yorum:

  1. oooo güzel pekii gelcam yine :)

    YanıtlaSil
  2. Dönüşünüz gerçekten muhteşem oldu. Konu seçimi ve yazınız dört dörtlük, kutlarım. Ağaç Ev Sohbetlerini başlatan bir kişi olarak baştan sona şanınıza yaraşır bir yazı yazmışsınız.
    Pizza ile ilişkinize biraz şaşırdığımı söylemeden geçemeyeceğim. Aslında İtalyan mutfağını ben de çok severim ama eğer oradan bir yemek seçseydim risotto ya da bir pasta (makarna) çeşidi olabilirdi. Pizza, İtalya'da Türkiye'de alıştığımızdan daha farklı yapılıyor, hamurları daha ince.
    İnsanların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan yazım ve konuşma dili en büyük buluşlardan biri. Bununla birlikte hâlâ birbirimizi anlayamadığımızı düşünürsek tam kemale ermemiş bir buluş gibi geliyor bana.
    Son olarak yeni bir yönetim biçimine ilişkin icadınıza şapka çıkartıyorum. Gerçekten özellikle ülkemizin buna çok ihtiyacı var:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Galiba bu zamana kadar aldığım en onore edici yorum bu. Özellikle kalemini çok kuvvetli bulduğum sizden böyle bir yorum gelmesi beni çok mutlu etti. Pizzayı sadece tüm dünyada kabul gören bir yemek buluşu üzerinden düşündüm. Tabi ki ondan lezzetli bir çok yemek var, özellikle İtalyan mutfağında :) Yazının son kısmındaki tartışma fikri hakkında sizin düşüncelerinizi okumayı gerçekten merak ediyorum. İlerleyen haftalarda bu konuyu tartışabiliriz. Yeniden teşekkürler :)

      Sil
  3. pekiiii demokratik pizza yiyip sohbet edicez :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. demokratik pizza çok güzel tabir oldu :) kullanırım ben bunu :))

      Sil
  4. Soruyu okuyunca ben yazı diye atladım ama sizin cevabınızı okuyunca fikrimi değiştirdim. Sahiden de iletişim her şeyin temeli.

    Demokrasi bence de en ideal yönetim biçimi değil ama herkesin mutlu olmasını vaat eden bir sisteme henüz aklım ermiyor benim galiba :) Oluşacak kargaşa, mutluluk-mutsuzluk çakışması vs. bir türlü cevap getiremiyorum bu konuya. Sizin de dediğiniz gibi, bu nasıl mümkün olur? :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demokrası sonrası daha iyi bir yöntemin nasıl olacağını ortak tartışarak bulabiliriz herhalde. İnanın şu an benim de aklım ermiyor :) Ama olursa güzel bir icat olabilir.

      Sil
  5. Demokrasi dışında ne olabilir? Şu an pizza söylemek istedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha iyi bir şey olabilir ama nasıl olacağını bilemiyoruz :)

      Sil
  6. İletişim önemli. Evet insanın zaman zaman aklına geliyor; Nasıl başlamış bu konuşma işi diye. İşte bak o bu konuyu da yazıya dökseler iyi olurmuş. Belki bir yerlerde vardır bunula ilgili bilgi....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altta İlkay özetlemiş aslında, ne de güzel denk gelmiş sorunuzla beraber :)

      Sil
  7. Öncelikle teşekkür ederim, fırsat bulursan sen de yaz, seni okuması da çok keyifli :)) Ne kadar bilgilendirici bir yorum yazmışsın. Ben de Sapiens kitabında okumuştum, doğayı taklit ve bağırışmaların daha sonra konuşma diline döndüğü vs.
    "Anlamsız görünen parçalardan anlam inşa etmek.", bu tabiri de çok sevdim :)

    YanıtlaSil
  8. cok guzel bir konu sectin Taha! uzun zaman sonra yazilarini okumak güzel. Hala pizzanin kesfedilmemis bir versiyonunu bulmak senin elindee ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pizza konusunda haklısın ama yemek konusunda o kadar yetenğim yok sanırım, ilk bulan kişiye teşekkürlerimi sunuyorum :)

      Sil
  9. Çok güzel bir etkinlik, eski günleri hatırladım. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi yeniden görmek güzel Eğitim Pınarı :)

      Sil
  10. Ağaç Ev Sohbetleri' nin yaratıcılarından olan iki kişiden biri olarak kutlarım. Doğrusu biraz mahcup oldum. Gecikmeyle ancak bugün izleyiciniz oldum.
    İlginç bir konu düşünmüşsünüz. Ancak ben özellikle son soruya odaklandım. Yıllardır düşündüğüm bir konudur; Psikoloji derslerinde bile konunun üzerinde düşünmüştük. Yalan makineleri. Gerçekten sağlıklı olarak işler kılınsaydı nice saygın insanın şerefi, onuru yerle bir olurdu. Bugün cezaevlerinde olan pek çok kişi özgür olurken dışarıdakilere belki içerde yer bile bulunamazdı. Bizi temsil eden(!) milletvekilleri seçimlerde mitingler öncesi yalan makinelerinde test edilselerdi. Güven, itibar, şeref, onur, adalet, namus... ve daha pek çok sözcüğün anlamları yinelenir miydi acaba...?
    Şu anda bir şeyi daha düşündüm; Yıllardır en kötü hastalıklarda çok çeşitli aşılar bulan bilim adamları acaba ihtiyacı olan insanlara yüksek dozlarda insanlık, merhamet, empati, sevgi, anlayış şırınga edebilirler miydi? Dünya barışı için bu ne mucizevi bir buluş olurdu.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makbule Hanım yorumunuz çok mutlu etti, sizi tanıdığım için çok mutluyum. %100 doğrulukla çalışan bir yalan makinesi gerçekten insanlığa çok faydalı olurdu. Ve son dediğiniz keşke icat edilebilse... Dünyamızı güzelleştiren bir buluş olurdu dediğiniz gibi. Selamlar :)

      Sil
  11. Yorumumu yayınlarken "Bir hata oluştu" uyarısı üzerine bir kez daha yayınladım. Birini siz silin isterseniz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. Demokrasi, felesefesi, özü ve kağıda dökülmüş hali itibariyle bence en iyi yönetim biçimi. Mesele insanların ve yönetenlerin onu nasıl anladığı ve pratikte nasıl hayata geçirdiği. İnsanlığın bu yönde epey epey daha yol alması gerekiyor sadece. Çünkü insanlık bireyler bazında asıl yönetenlerin kendileri olduklarını, başa gelenleri, ya da getirdiklerini kutsamaktan vazgeçtikleri, attıkların oyun kıymetini anladıkları gün zaten gücün aslında kendi ellerinde olduğunu da anlayacaklar.... ve işte o gün asıl patronun kendileri olduğunu da fark edecekler. Ve hesap sorabilir hale de gelecekler. Şu anda apartman yöneticilerine nasıl hesap soruyorlarsa, ülkeyi yönetenlere de hesap sorabileceklerini fark etmeleri gerekiyor öncelikle:) Gelirsek yemekler konusuna; mevcuttaki, icat edilmiş yemeklerle ilgili pek sıkıntım yok, yeter ki hakkı verilerek ve iyi yapılmış olsunlar. Yeni icatlara da damağım itiraz etmezse, benim için mesele yok:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sisteme eleştirinizde kesinlikle haklısınız. Sorgulamak ve hesap sormak olmadıktan sonra demokrasi de aslında monarşiye dönüşebilir. Bence demokrasi şu ana kadar icat edilmiş en iyi yönetim biçimi. Ama daha iyisi elbet bir gün bulunur diye düşünüyorum. Yemek konusunda da sizle aynı fikirdeyim :)

      Sil
  13. Konu seçimi güzel olmuş. :) O kadar çok buluş var ki ben kararsız kalırdım.
    Pizzayı sevmeyen de bizden değildir. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, bu konu hakkında yazan diğer bloggerları da okuyunca cidden hepsi çok farklı ve önemli :) Pizza candır :D

      Sil
  14. tamam pazartesi sendeniz, yapmak istediğin her zaman haber ver bana yazarsın yani tabisii :) sen tabisi ağaç ev onursal eş başkanısın hihihi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onursal başkan hihih:)) teşekkür ederim Deep, çok güzel organize ediyorsun :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.