Ağaç Ev Sohbetleri #06



Herkese ağaç evden bir kez daha merhaba. Diceksiniz ki ev sahibi pazartesi günleri yok :), maalesef birkaç işten dolayı yazıyı bugüne yetiştirebildim. Bu haftanın tartışma konusu için düğünlerden yola çıkmıştık ve şunu sormuştuk: Söz, nişan, çeyiz alışverişi, kına gecesi, fotoğraf çekimleri, düğün salonları ve hepsinin arkasındaki şatafat düşkünlüğü… Ülkemizdeki düğün adetleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Aslında soru metninde de biraz içeriğe değinmişim: Düğünler ve şatafat düşkünlüğü. Bence bu, son yıllardaki toplumsal bir yozlaşma. Hele ki sosyal medya da işin içine girince tam bir gösteriş havası var. Yani evlilik dediğin şey, birbirini seven iki kişinin artık hayatlarını birleştirdiğini resmileştirmesi ancak bu çok zorlaştırılıyor.

Tahminimce düğün sürecindeki ayrılıklar hep alışveriş zamanı oluyor. “Sonuçta sadece bir kere evleniyoruz” mantığıyla gereksiz ve lüks şeylere para harcamak çok saçma. Bir de bunu sadece erkek tarafından beklemek çok büyük yanlış. Ve bunlar istediğin gibi olmayınca kavga edip ayrılmak da bir o kadar acı. Evlenmek istediğin insanla bir kanepe için ayrılınır mı? diyosun ama ayrılan oluyor maalesef. 

Gelenekleri devam ettirmek kötü demiyorum ama iş artık bununla gösteriş yapmaya geçti. Kız isteme de bile katlı gondollar, nikah şekerleri, ayrı ayrı elbiseler... ne gerek var ya? Daha güzel ve anlamlı bir hatıra bırakılamaz mı yani? Fotoğraf çekimleri bile başka bir boyuta taşındı, dış çekimler, dronelar falan, bir de saçma pozlar görüyorum aman Allahım :D Ne bileyim bana çoğu adet gereksiz geliyor bu aşamada.

Pembiş gelinler furyası bu yozlaşmanın müsebbibi bence. Yanlış anlamayın ama bir tesbitim var. Düğün sürecinde her şeyin lüks olmasını isteyen ve bunla hava atmak isteyen kişiler genelde okumamış, hayatta en büyük başarısı evlenmek olan ve ileride altın günlerinde düğünüyle övünecek tipler. Umarım bu lafımla kimseyi kırmamışımdır ancak benim düşüncem bu. Hayata daha geniş bakmayı başarabilen kişiler ise düğünleri giderek sadeleştirerek bu adetleri bırakıyor. Bana da doğrusu bu gibi geliyor.

Hayalimdeki düğünü anlatmaya gelirsek tüm bu gereksiz şatafattan arındırılmış bir düğün istiyorum. Tabi bu sadece benim istememle olacak bir şey olmadığı için hayat arkadaşımın da benimle aynı düşünmesi gerekiyor. Sadece birinci derece yakınlarımın olacağı bir davet ve onlarla geçireceğimiz mutlu anlar olmasını isterim. Kokteyl masaları, sevdiğimiz müzikler ve o ortamda kıyılan bir nikahla güzel bir düğün olacağını düşünüyorum.

Tabii daha bunlar için erken, her şey için hayırlısını diliyorum. En önemlisi yukarıda bahsettiğim şeylerden dolayı kavga çıkarıp, kalp kırılmaması. Birbirini seven, saygı duyan bireyler arasında en önemli şeyin birbirleri olacağını ve lüks düşkünlüğünün önemsiz kalacağını düşünüyorum. Allah herkese gönlüne göre versin, herkes çok mutlu olsun inşallah :)

25 yorum:

  1. Altına imza atmamı lütfen kabul buyrun:)

    YanıtlaSil
  2. İki insan bir olduktan sonra her şey hallolur. Araya kimseyi sokmadan ne istediğini bilip, sağlam durmak yeterli. İşin özü tam da bu. Ne güzel açıklamışsın Taha. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Düğün yapmadım, her düğüne gittiğimde oh iyi ki yapmamışım moduna gidiyorum :) En son iki yeğen evlendi, benim oğlanlara anneee biz evlendik diye gelebilirsiniz çocuğum bence hiç mahsuru yok derken buldum kendimi :)

    Lütfen yüreğinizden geçeni yapın, abartmayın ve de elalem ne der demeyin, onlar her halükârda diyecek bir şey bulurlar önemli olan sizin mutlu olmanız.

    Ve her bu konuyla ilgili yazana söylemeden duramayacağım bugün sanırım, şu strafor pastaları da döner bıçağıyla kesiyormuş gibi yapmaktan vazgeçşn gözünüzü seveyim. Öyle bir adet yok kültürümüzde :D

    YanıtlaSil
  4. Şimdi diğer yorumları da okuyunca gerçekten en çok o strafor pastaya güldüğümü farkettim. Tek kat olsun ama gerçek olsun be bıktım vallahi :D Evet tek hedefi sadece evlenmek olan insanlar bu şatafatı daha çok yapmak istiyor ama artık günümüzde herkes bu aşamada öyle okuyan okumayan farkı pek kalmadı bu meselede :) Son olarak bir eşya yüzünden ayrılanlara hiç üzülmüyorum çünkü zaten onlar karşısındakini düşünmeyen ve gerçekten sevmeyen insanlar. Kendileri bilirler ne diyim :)

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten de bu konularda müthiş bir yozlaşma var bende en kısa zamanda bir yazı paylaşırım inşallah =)

    YanıtlaSil
  6. Yerinde tespitler, gördüğüm kadarıyla bu konuda zamanla bazı şeyler değişecek gibi. Gereksiz anlaşmazlıklar yüzünden birçok evlilik başlamadan bitiyor oysa ne gerek var kırgınlıklar yaratmaya. Hakkınızda hayırlısı olsun

    YanıtlaSil
  7. Yarın mimi cevaplamayı UMUYORUM!!!

    YanıtlaSil
  8. geçte olsa ben de katıldım:)
    şuradan şey olabilir :)
    https://www.erkankavas.com/makale/agac-ev-sohbetleri-06/

    YanıtlaSil
  9. En güzel abd işi düğünler. Kilisede tören bahçede barbekü partisi bitti gitti . :)

    YanıtlaSil
  10. konu önerim ilk aşklar

    YanıtlaSil
  11. Az önce bir yere daha aynı yorumu attım; insanlar bilimle uğraşacak seviyeye gelemedikleri için düşünebildiği tek şey hava atmak bence:) Düşüncelerinin hepsine katılıyorum, bende kısacık bir yazı yazdım bu konuyla ilgili;
    https://1gunce.blogspot.com/2019/10/agac-ev-sohbeti-dugun.html

    YanıtlaSil
  12. pembiş gelinler mi :)) daha dur çok gençsin..neler yaşacaksın neler :))

    YanıtlaSil
  13. Bir sonraki ağaç ev sohbetleri için konuyu seçtim...

    YanıtlaSil
  14. ahh sosyal medya ahhh...Zaten en çok bu yüzden yozlaştık.Eğer öyle olmasaydık insanlar ölürken elimize telefonları alıpta çekmez harekete gerçerdik...Keşke sosyal medyada ki paylaşımlar düğünle bitse...Daha eşiyle gittiği balayından pozlar paylaşacak evlenen kişimiz...Okumayan kişiler konusunda hemfikir olduğum birini bulmak güzel.Elbet istisnalar olabilir.Dediğin gibi önemli olan geniş düşünmek.

    YanıtlaSil
  15. Neden bir insan diğerlerine hava atmak için çok para harcar cidden bilemiyorum.Umarım ilerde istediğin düğünü gerçekleştirebilirsin.

    YanıtlaSil
  16. Eşimle evlenirken kimseyi karıştırmadik. Herşey ikimizin istediği gibi olmuştu:)

    YanıtlaSil
  17. Düğün deyince şimdi her Türk gibş simli gelinin kız kardeşi vee bayat kurabiye boğaz yakan meyce suyu geliyor. Üzgünüm romantik yanımı kaybettim 😂

    YanıtlaSil
  18. evlendikten sonra da düğünde ki sıkıntıları epey süre çekip mutsuz oluyorlar :)

    YanıtlaSil
  19. sen ve edischar meşgul olunca ağaç ev 7 yi yazdıım. irem can yazısında bi konu önermişti onu yazdım. edişe de söledim tamam dedi. sen uygun olunca blogunda duyurursun yani ağaç ev 7 var blogumdaa :) sen uygun olunca devam edersin yineee sohbetleri. ara olmasın diye daptıım :)

    YanıtlaSil
  20. Bu sefer ben de katıldım aranıza :)

    YanıtlaSil
  21. söylediklerin çok doğru son zamanlarda her şey bir çeşit gösterişe dönüştü insanlar mutluluklarını bile yaşayamıyorlar bu şekilde çok anlamsız, aklıma tv programları geldi, en son bir tanesine denk gelip televizyonu çöpe atmak istemiştim bir daha öyle bir şeyle karşılaşmamak için, gelinler birbirine çeyizlerini düğün fotoğraflarını falan gösterip yarışıyordu :D

    YanıtlaSil
  22. Tahacığım hatika yazmışsın. Seninle aynı düşünceleri ve hayatı paylaşacak birini diliyorum inşallah 🙏🌷☺

    YanıtlaSil
  23. Çok doğru bir yazı olmuş. Göseriş uğruna yapmadıkları şey kalmadı, bir de yakışsa hep mi eğreti durur? Düğünleri şahşahlı olan kişilerin tek başarısı evlenmek olması tespitin harika gerçekten.

    YanıtlaSil
  24. Kesinlikle katılıyorum, harika bir yazı olmuş. Nedir bu gösteriş, kime neyin ispatıdır. Nasıl bir görgüsüzlüktür. Adetlerimiz zaman zaman zaten zorlayıcı bir de bunları alıp abartı seviyesinde, gösterişle süslemek nasıl bir ruh halidir.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.