Dante'nin Cehennemi



Dante ve İlahi Komedya… Bu eseri okusanız da okumasanız da illaki bir yerlerde duymuşsunuzdur. En basit örneği ise Dan Brown’ un Cehennem kitabını bu eser üzerine yazmasıdır.

İtalyan şair Dante, içinde bulunduğu kilise egemen dönemde, kendi iç dünyasındaki Tanrı’ ya sığınarak bir eser yazmıştır, İlahi Komedya. Toplam 3 bölümden oluşmaktadır, Cehennem, Araf ve Cennet. Bu eser aslında Dante’ nin öteki dünyaya hayali yolcuğudur ve orda gördüklerini tek tek anlatmıştır. Tüm dünyada ilgi duyan ve benim de en merak edici bulduğum kısım ise cehennem tasviridir. Bu yazıda da sizlere Dante’nin Cehennemini anlatmak istedim, hadi başlayalım:


Dante’nin tasarladığı cehennem, aşağı doğru inen 9 kattan oluşmaktadır.  Dibine doğru inildikçe daha ağır günahların olduğu çukurların merkezinde ise İblis bulunmaktadır. Buradaki mesaj çok açıktır; Göğe yükselme Yaratıcı’ya doğru, yere batma İblis’e doğru seyahattir.

Cehennemin kapısında ise şu sözler yazmaktadır:
*
“Buradan gidilir acılar kentine,

Buradan gidilir bitmek bilmeyen acıya,

Buradan gidilir yitmiş insanlar arasına.

Adalet yol gösterdi ulu rabbime,

Kutsal güç, yüce bilgelik, ilk sevgi yarattı beni.

Benden önce her şey sonsuzdu;

Sonsuza dek süreceğim ben de.”
*


Dante cehennem halkalarını, ciddiyet sıralamasına göre şu şekilde tasvir etmiştir.

Birinci halka Limbus:


Birinci halkadakiler kötü insanlar değildir ama dini inkar ettikleri için ceza almak zorundadırlar. Acı yoktur burdakilere ancak bir ödül de bulamazlar kendilerine. Dürüst ama dini hiç tanımayan insanların yeridir Limbus. Dante bu halkada Platon, Sokrates, Aristo gibi dünyaya katkısı olmuş dinsiz insanları görür. Asıl cehennem burdan sonra başlamaktadır.

İkinci halka Şehvet: 


Bu halka şehvet düşkünlerinin azap gördüğü halkadır. Dante bu halkada, Truva aşkının kahramanları Helen, Paris, Aşil ve Antik Mısır kraliçesi Kleopatra ile karşılaşmıştır.

Üçüncü halka Açgözlülük: 


Dünya mallarını ihtiyacından fazla kullanıp, öteki dünyayı unutarak dünyada zevk süren insanların sürekli yağan yağmur altında azap çektikleri halkadır.


Dördüncü halka Cimrilik ve Savurganlık:


Dante bu halkada, ya sadece kendi refahını düşünüp malını kullanmada bencil olanları, ya da devlet malını kendine göre savurganlıkla kullananları görmüştür. Buradakiler kimseyle konuşmaz, Dante ilk defa bir halkayı kimseyle konuşmadan geçmiştir.


Beşinci halka Öfke: 


Bu halkada, dünyada sürekli nefret saçan, insanlara öfke ile kötülük yapanlar günahlarının bedelini ödemektedirler. Dante bu halkadan itibaren, asıl günahların kötü insan olmakla alakalı olduğunu anlamaya başlar.

Altıncı halka Sapkınlık:


Bu halkada, sapkınlığın her türünden günah işleyen insanlar bulunmaktadır. Hırsızlık yapanlar, dinde insanları sapıtanlar ve cinsel anlamda sapıklar cezasını burada ateşten yerde yatarak çekerler.

Yedinci halka Şiddet:


Bu halka kendi içerisinde 3 kattan oluşur. Dante ilk katta insanlara karşı zulüm gösteren gaddar hükümdarlarla karşılaşır. Hun İmparatoru Atilla ve Büyük İskender buna örnektir. Bunlar, kendilerine sürekli ok atan gardiyanlar tarafından cezalandırılır.

İkinci katta kendine karşı şiddet uygulayan yani intihar eden insanlar, Harpy adı verilen canavarlar tarafından yenilerek cezalandırılır.

Üçüncü katta ise Tanrı’ya ve doğaya karşı şiddet gösteren günahkarlar, alev yağmurlarına maruz kalarak cezalandırılır.

Sekizinci halka Sahtekarlık:


Bu halkada dünya hayatında karşılaşılan her türlü sahtekarlığı işleyen insanlar cezalandırılır. Dante bu halkada kadın tüccarları, sihirbazlar, dalkavuklar, rüşvet alanlar, iki yüzlüler ve toplumda bozgunculuk çıkaran tüm günahkarlara işkence yapıldığını görür.

Dokuzuncu halka İhanet: 


Cehennemin en dip halkası hainlere ayrılmıştır. Arkadaşlarına, ailesine, ülkesine ihanet eden günahkarlar burada büyük buz kütlelerine batırılarak cezalandırılır. Dante burada, dünyada ilk cinayeti işleyen ve kardeşini öldüren Kabil’i, Hz. İsa’ ya ihanet eden havarileri, Sezar’ a ihanet eden Brutüs’ ü görür. Ancak en önemlisi ise Tanrı’ya ihanet eden İblis burada cezalandırılmaktadır.

Halkaların tasvir edildiği görsellerin alındığı site: https://historylists.org/art/9-circles-of-hell-dantes-inferno.html

İşte Dante’nin yüzyıllar önce hayal ettiği Cehennem bu şekilde. Hristiyanlığı baz alarak yazılan bir eser de olsa, okuduğumuz günahlar tüm dinlerde geçerli olan günahlar. İlahi Komedya en temelinde şu mesajı veriyor: Dünyada verdiğimiz kararlar bizim öbür dünyadaki geleceğimizi belirliyor. Sona geldikten sonra gideceğimiz sonsuzluk için ne yapmalı?


Okuduğunuz için teşekkürler, söylemek istedikleriniz varsa yorum kısmına beklerim.

23 yorum:

  1. I love Dante work, great literature☺

    YanıtlaSil
  2. Dante'nin "İlahi Komedya"sı denince aklıma nedense hep aynı sahne geliyor. Dante'yi cennette gezdiren melek çok güzel bir kadın ve Dante bir an onun göğüslerine odaklanıyor. Sonrasında kadın full göğüse dönüşüyor ve Dante utançla karışık bir iğrenme duygusuna kapılıyor. Melek, Dante'ye cennette tüm dileklerin gerçek olduğunu söylüyor. Başka hiç bir detayı hatırlamıyorum olayla ilgili, hatta hatırladığım kısımdan da şüpheliyim. Cehennemle ilgili birçok detayı hatırlarken, cennetle ilgili sadece bunu hatırlıyor olmam incelenesi bir durum galiba :))))

    YanıtlaSil
  3. Bende duyup ama okumayanlardanım . Ama yazınızın tamamını okudum çünkü merak uyandırıcı

    YanıtlaSil
  4. Bunu daha önce İnferno filminde görmüştüm.

    YanıtlaSil
  5. 8. katta tanıdık biri daha var.

    YanıtlaSil
  6. en sevdiğim kısım, "benden önce her şey sonsuzdu. sonsuza dek süreceğim ben de. içeri girenler, dışarıda bırakın her umudu."

    YanıtlaSil
  7. Amazing artwork with deep meaning!

    YanıtlaSil
  8. süper bu. dante, üç cilt, oğlak yayınları, çeviri, rekin teksoy, bunu al müthişliiii :)

    YanıtlaSil
  9. İlahi komedyayı okumadım ama faydalı bir paylaşım olmuş. Okurum inşallah:)

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel... Not aldım, teşekkürler!

    YanıtlaSil
  11. O kadar dolu bir yazı olmuş kii. İnsanın hemencik kitabı alıp okuyası geliyor. Bu yıl olmasa bile 2020 'de muhakkak okuyacağım bir kitap olacak. Öncesinde böyle bilgi almak bana büyük keyif verdi. Teşekkürler çokça :)

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel olmuş bunun hakkında yazman. Çok önceleri okumuştum ama bu yazıdan sonra bir daha okumak istedim. Dante'nin tasvirleri de çok ilgimi çekerdi, o yüzden olsa gerek ilahi komedya benim için ayrı bir yere sahiptir. Kalemine sağlık. :)

    YanıtlaSil
  13. Kitabı okumadım fakat kısaca "ne ekersen, onu biçersin" diyor sanki :)

    YanıtlaSil
  14. Yazınıza bayıldım! Kitabı yeniden okuyacağım sanırım. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. I have not read this book before.

    YanıtlaSil
  16. Cehennem tasviri çok güzel olmuş Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  17. Görselleriyle filan çok güzel bir yazı gibi görünüyor Taha ama eseri okumayı düşündüğüm için ve okuyacağım eserler hakkında en ufak bir şey bilmek istemediğimden yazıya yalnızca göz gezdirebildim. Yine de okuduklarım kadarıyla yazının kitabı okumak konusunda beni heveslendirdiğini söylemem gerek. Teşekkürler :')

    YanıtlaSil
  18. Açıklama için çok teşekkür ederim. Dan Brown Cehennem kitabını okurken merakım beni buraya sürükledi. Dante'yi de merak ettim şimdi :) Sırasıyla okuyayım bakalım. Sağ ol, keyifli okumalar ve yorumlamalar diliyorum.

    YanıtlaSil
  19. Şuan Dan Brown dan cehennem i okuyorum gerçekten çok sürükleyici. Tavsiye ederim.. Yazınız da çok açıklayıcı olmuş teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  20. Çok teşekkürler,çok bilgilendirici idi.

    YanıtlaSil
  21. Rehber niteliğinde oldukça faydalı içerikleriniz var. Eğitim Haber

    YanıtlaSil
  22. pdf i var netten okuyabilirsin

    YanıtlaSil
  23. Yıl 2021/ Corona virüsü dünyaya yayılalı bir yıl oldu. Ne gerçek bir komedya..

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.