Ağaç Ev Sohbetleri #02



Ağaç Ev Sohbetlerinin bu haftadaki tartışma konusu İrem Can’ ın fikriyle belirlenmişti. Doğamız giderek tehlike sinyalleri veriyor. Küresel ısınma ve çevre kirliliği en had safhada. Bunlar için geri dönüşüm, sıfır atık, daha az tüketim hatta poşetlerin paralı olması gibi önlemler alınıyor. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Geleceğimiz için daha yaşanılır bir dünyayı nasıl sağlayabiliriz?

İşte bu konuda benim düşüncelerim şu şekilde:

Bana göre küresel ısınma ve çevre kirliliği, maalesef kendi ellerimizle hazırladığımız bir son. Doğaya karşı nankör davrandık. Onun bize büyük bir cömertlikle verdiklerine karşılık biz ona aynı karşılığı vermedik. Şimdi onun bizi cezalandırma zamanı.

Dünya giderek büyüyor ve bu nüfusu doyurmak kolay değil. Sanayi devriminden itibaren en büyük amaç insanlığın ihtiyacını karşılayabilmek. Ne doyumsuz bir varlığız ki giderek daha fazlasını istiyoruz. İşte bizi doyurmaya çalışanlar, bu amaç için doğayı hor kullandı. İşte bizi yönetenler, bu amaç için sesini çıkarmadı. İşte biz doymak isteyenler, bu amaç için fazla şikayet etmedik…

Şimdi ne mi oluyor? Dünyanın küresel sıcaklığı sanayi öncesi döneme göre (Sadece 100 yılda) tam 1ºC arttı. Uzmanlar bu ısınmanın 2ºC olması durumda geri dönüşü olmayan bir felaketle karşılaşacağımızı söylüyor.


Hortumlar, su taşkınları, kutuptaki erimeler ve her türlü doğal afetler giderek fazlalaşıyor. Ciddi bir su sıkıntısı çekiyoruz, evimizden damacana eksik olmasa da içilebilir su kaynakları bir bir tükeniyor. Orman yangınları had safhada. Sadece insanlık değil tüm beşeri canlılar bundan etkileniyorlar, yok oluyorlar. Akıllar yeni başa geliyor ancak belki de çok geç kaldık.

Peki neler yapabiliriz? Bence küresel bir farkındalık yaşamalıyız. Bunun için sevgili büyüklerimiz(!) ciddi önlemler almalı diye düşünüyorum. Tüm dünyayı düşününce salınan zararlı gazlar, denizlere boşaltılan atıklar, plastik yığınları, yanan ormanlar… hepsi moralimi bozuyor. Tek başımıza yaptığımız bir şey doğayı iyileştirebilir mi bilmiyorum ama bu uğurda yolumuz belli olsun, karınca kararınca kendi dünyamızı değiştirebiliriz.



Birçoğumuz için araba gerçekten bir lüks. Hepimiz aynı yere gidiyoruz, peki ama neden ayrı ayrı araçlarda doğaya zarar veriyoruz. Toplu taşıma özendirilmeli bunun için güzel projeler yapılmalı. Ayrıca kısa mesafelere bile araba kullanan insanlar var. Hadi biraz yürüyelim, bisiklete binelim.

Su israfını kendimiz adına en aza indirmeliyiz. Örneğin bizim evde duşa girmeden önce suyun ısınması için belli bir süre akması lazım. Bu suyu sürekli kovada toplarız, ardından ev işlerinde kullanırız. Boşa harcamaya lüksümüz yok bence.

İsraf konusuna devam edecek olursak, sadece evimizde değil kamu alanlarında da farkındalık yaratabiliriz. Çalıştığım yerde ortak kullanılan bir mutfak var ve ışığı sürekli açık. Hadi ama parasını biz vermiyoruz diye boşa harcanmasına göz mü yumalım! Hemen bir uyarı yazısı yazıp elektrik düğmelerinin altına yapıştırdım, artık daha dikkatliler.

Geri dönüşüme kazandırılması gereken ancak bunu bir türlü anlayamadığımız atıklar. Evimizde her zaman normal çöpten ayırdığımız geri dönüşüm atıklarını toplarız ve onlar için ayrılmış kutulara atarız. Ha burdan sonra amacına uygun kullanılıyor mu bilmiyorum ama biz doğru bildiğimizi yapıyoruz.  Ayrıca 1 yıldır yanımda yarım litrelik cam şişe var, sürekli suyumu onunla içiyorum. Bu süreçte bir sürü pet şişe almaktan kurtuldum mesela.

Ve son olarak, bir videoda görmüştüm diş macunları neden karton kutularda satılır? Sadece reklam ve güzel görünüm için. Ancak tek yaptığımız o kartonu yırtıp çöpe atmak. Bunun için kim bilir kaç ağaç kesiliyor tüm dünyada? Düşünürsek daha ne kadar böyle gereksiz israflarımız var. Artık bunların farkına varıp değiştirmemiz lazım.
Ancak tüm bunları değiştirmek hiç kolay değil bunu biliyorum ve üzülüyorum. İşin aslını anlamamız gerekiyor, hepimiz aynı gemideyiz. Madem bu gemi su alıyor herkes eline kova alıp işe koyulmalı, geminin en üstüne çıkınca boğulmaktan kurtulamayacaksınız. Karınca kararınca kendi dünyamızı değiştirelim, eminim arkasından milyonlar gelecektir, yani gelmeli yoksa sonumuz kötü.

61 yorum:

  1. Çok güzel yazmışsın. Hepimiz biraz bir şeyler yapsak sorunlar çözülür ama insanlar sadece sosyal medyadan tepkilerini gösteriyor. Umarım bu durum daha kötüye gitmeden düzelir 🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef öyle Şevval, önce kendi dünyamızı değiştirmeliyiz.

      Sil
  2. bahsettiğin videoyu ben de izlemiştim. verdiğin örnekler çok güzel gerçekten.
    eline sağlık! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol celibon, bir kişiye ilham olsak ne güzel :)

      Sil
  3. harika yazmışsın başından sonuna kadar :) insanlar yapıyor kendine en büyük kötülüğü. belki bir gün dediklerine dikkat edilirse kurtulabiliriz. bilinçli nesillere ihtiyacımız var..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle toplu bir bilinçlenmeye ihtiyacımız var, tek kurtuluşumuz o gözüküyor.

      Sil
  4. Örneklerin, yaptıkların, yazdıkların.. Hepsine imza atılmalık. Ellerine sağlık Taha, gerçekten güzel bir paylaşım olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Akela, bunlar karınca kararınca şeyler. Umarım tüm dünyada daha fazlası yapılır.

      Sil
  5. Tüm sorunların temelinde yine bizler varız. Eğer seyirci olmaya devam edersek artık çözümünün bir parçası olabilme imkanımız da kalmayacak. Umarım bu etkinlik kendi içimizde ufak farkındalıklara da vesile olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ufak bir farkındalık bile bize kalan en büyük mutluluk olur. Bir şeyleri değiştirmeliyiz

      Sil
  6. Çok güzel ifade etmişsin, örneklerle desteklemen de anlaşılırlığı pekiştirmiş. Düşününce aslında yapılacaklar çok bir şey değil, en azından bize düşen kısım daha dikkatli ve özenli olmamız. Umarım gittikçe daha duyarlı olabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yani herkes kendi dünyasını ufaktan değiştirirse küresel bir farkındalığa gidebilir bu.

      Sil
  7. Sevgili büyüklerimiz(!) ( Tüm dünya )
    Diş macunu ... farklı bir tesbit

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce büyüklerimiz bir şey yapmalı çünkü o yüzden topu onlara attım :)

      Sil
    2. Sonraki konu önerim .
      Günlük hayatta yaptığımız bizi gülümseten küçük iyilikler ve güzel şeyler

      Sil
  8. Harikulade bir yazı olmuş gercekten👏👏, keşke herkes duyarlı olsabilse..
    Yoksa gelecek kötü sinyaller veriyor maalesef😢

    YanıtlaSil
  9. küresel ısınmanın varlığına dair kanıt haziranın mayıs, eylülünse haziran gibi yaşanması. mevsimler kaydı. tarım yapanlar su bulamamaktan şikayetçi. konuyla alakalı yakın zamanda 25 litre diye bi belgesel izlemiştim, su ileride büyük sorun olacak. kişi bazında düşünürsek haddinden fazla su tüketiyoruz. elektrik içinse durum daha kötü. cayır cayır kullanıyoruz. kişisel olarak çöp ve geri dönüşümü ayırıyorum. yaşadığım alanlar hiçbi zaman tam aydınlık olmuyor hatta annem bu konuda, 'sorgu odası lambası gibi' der sarkıt lambama. çevre dostu pil kullanıyorum. güneş enerjisi ile sıcak su sağlıyorum ama yetmez biliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O belgeselden ben de çok etkilenmiştim. Şu an her şey elimizin altında o yüzden kimse fark etmiyor ve önlem almaya gerek duymuyor aksine çok ciddi israf var. Bu kafaları değiştirmemiz lazım ama çok zor cidden.

      Sil
  10. Çok geç kalındı çooook. Doğa intikamını alıyor artık. Biz yinede üzerimize düşeni yapalım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geç evet ama umarım geri dönülmez nokta değildir. Kendi dünyamızı düzeltelim önce.

      Sil
  11. Çok güzel konulara değinmişsiniz Taha, bayıldım. Üzerine yazılacak şey çok fakat ben bilinç olmalı insanlıkta diye düşünüyorum. O çöpü atarsa, doğayı katlederse kendinin zarar göreceğini, çocuğunun sağlıklı büyüyemeyeceğini görmeli. Bunları çok net ve acı şekilde gözüne sokmalı insanlığın. Kaçılan gerçeklikler biraz da bu vurdumduymazlığın sebebi. Doğa intikamını alıyor, az hasarla kurtulmak biraz da olsa tedavi edebilmeli,elinden tutmalıyız taşın toprağın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana katılıyorum Aybüke, insan mahvetti ve insan düzeltebilir ancak. Bu zamana kadar ki bilinçsiz nesil işi kötüleştirdi, umarım bizler farkındalık yaratabiliriz.

      Sil
  12. Ayrıca ikinci görsel çok etkileyici.. Duru özden, çiğ ve pis bir doğa yaratmak bu olsa gerek.

    YanıtlaSil
  13. Değişime kendimizden başlarsak tüm dünya değişir. Tabii çok geç kalmazsak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ufaktan çuvaldızı kendimize batırıp bazı şeylerin farkına varmalıyız yoksa dediğiniz gibi çok geç olabilir :/

      Sil
  14. Dünyayı bu hale getiren biziz, insanoğlu. Çoğaldıkça daha fazla kirletiyor ve doğal yaşamı tüketiyoruz. Doğalgaz gelmeden önce kışın ısınmamız çoğunlukla kömürden sağlanırdı. Özellikle akşam saatlerinde gerek araçların eksoz dumanı gerekse bacalardan tüten kömür dumanı ile oluşan hava kirliliği insan sağlığını tehdit eden boyuta çıkınca önlem olarak tek/çift plaka uygulamasına başlanarak ayın tek günlerinde tek rakamla biten plakalı araçların, çift günlerinde çift sayılı plakaya sahip araçların trafiğe çıkmalarına müsaade edilmişti. Ne yazık ki toplu ölümler yaşanmadan olayın ciddiyeti anlaşılmayacak. Dünya nüfusunun % 99'undan fazlası başına geleceklerden habersiz yaşıyor ya da konuyu ciddiye almıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O uygulamayı okumuştum. İnsanoğlu gerçekten sadece kendini düşünüyor. Karnı doyduysa, ısındıysa oh, peki verdiği zarar.. Bunun farkında olanlar çok az, işte bu kafalar değişmeli ama çok zor geliyor bu bana.

      Sil
  15. Çok teşekkür ederim ☺️ Yazını ve resimleri ilgi çekici...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim İrem Can, umarım bir şeylere ilham olunur

      Sil
  16. Malesef çok şey İsraf ediyoruz, önce bunların farkına varıp değiştirmeliyiz

    YanıtlaSil
  17. Öncelikle duyarlılığın için tebrik ederim.Bizler kendimize düşen görevleri yerine getirip ,çevremizi de bilinçlendirirsek birşeyler oluşmaya başlayacaktır..Almanya da bu konuda çok ciddi çalışmalar ve bilinclendirmeler var.Umarim özellikle ülkemizde gelisme olur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım, bunun için biz vatandaşlardan çok büyüklerimizin önlemler alıp, farkındalık yaratması lazım diye düşünüyorum.

      Sil
  18. Bu hafta ki konuşacağımız konu Netflix ve birçok ücretli dizi film platformlarının Rtük'e bağlanması olabilir :)

    YanıtlaSil
  19. Taha ellerine sağlık. Gerçekten çok duyarlı ve bilgilendirici bir yazı yazmışsın. Bir kaç güne bende konu ile ilgili yazmaya çalışacağım :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, sizin de görüşlerinizi merak ediyorum

      Sil
  20. Gerçekten de diş macunu gibi birçok ihtiyaç maddesinde boşa maddeler de kullanıyorlar.Bunları hiç düşünmemiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet daha farkına varmadığımız ne israflar vardır acaba.

      Sil
  21. DEĞİŞİK BİR YAZI OLMUŞ. FARKLI BAKIŞ AÇILARI BARINDIRIYOR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, müsait olduğunuzda sizin de düşüncelerinizi okumak isterim.

      Sil
  22. Farkındalık yaratan bir konu olmuş teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, ufak bir farkındalık en büyük kazanımımız olur :)

      Sil
  23. https://sevdadanyazilar.blogspot.com/2019/09/agac-ev-sohbetleri-2.html

    YanıtlaSil
  24. şu benzetme çok güzel olmuş "batan bir gemi ve en tepeye çıkanda kurtulamayacak" bunu çok yerde kullanırım artık

    YanıtlaSil
  25. Güzel yazmışsın Taha tebrik ederim. Ben de karaladım bir şeyler..

    YanıtlaSil
  26. Merhaba çok kısada olsa kendimce bende ağaç ev sohbetine bir yorum getirdim..
    http://tarifdunyam.blogspot.com/2019/09/agac-ev-sohbetleri-02-lemon-un.html

    YanıtlaSil
  27. Bu haftaki konumuz da güzelmiş. Yurtta kalıyorum ve insanların suyu, elektriği biz ödemiyoruz diyerek akıttıkları suyu görünce içim acıyor. İnsanlarımız bu konuda gerçekten çok bilinçsiz. Öğrenmemiz, tartışmamız, düşünmemiz gereken çok şey var...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu düşünce ne kadar yanlış ancak çoğu kişi böyle. Maalesef çok sinir bozucu, bilinçsizlik işte..

      Sil
  28. Konumuz güncel ve Güzel ben de katılıyorum ama önümüzdeki etkinliklere üniversite sınavından dolayı katılamayacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elinize sağlık, ne zaman müsait olursanız bekleriz :)

      Sil
  29. Sizin uygulamaya koyduğunuz önlemler ile kaç insanın bilinçlenmesine yardım etmişsiniz, bu gerçekten de bir insanın yapabileceği en büyük başarılardan biri. Dilerim sayenizde insanlar daha da bilinçlenir. Ve ben de sizden kopya çekerek hayatımda bu tavsiyeleri uygulamaya çalışacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu beni en çok mutlu eden yorumdu, çok teşekkürler :)

      Sil
  30. Üzerinde fazlaca kafa yormamız gereken bir konu kesinlikle.. Yazdıklarının hepsine katılıyorum. Zaman ilerledikçe bu konuda daha fazla sorun yaşayacağız ne yazık ki kimse bunun bilincinde değil :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef öyle Gonca, sen de görüşlerini paylaşsana bizimle :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.